jan
3

Vizsgastressz

Címkék: gyógynövény | Szerző: ordinary lady | 2:29 pm

Nagyban tart a vizsgaidőszak, és sokan stresszelnek miatta. Jó páran fordultak hozzám tanácsért, mivel enyhíthetnék ezt a fajta idegeskedést. Nos lássuk az 5 leggyakoribb ellenszert.

  1. A macskagyökér. Tavasztól őszig szedhetjük,de csak a gyöktörzsekben található Valeriána olajat tudjuk hasznosítani. A gyökereket alapos tisztítás után meg kell szárítani, így később teaként használhatjuk. ( persze gyógynövényesnél vagy gyógyszertárban is kapható) A hatóanyaga, tehát a Valeriána olaj, nyugtatók és altatók gyakori alapanyaga, teaként is így hat. Önmagában nem altatószer, de mivel nyugtató hatással rendelkezik....hát, ha valaki túl lenyugszik, önmagától könnyen álomba is szenderülhet-
  2. A komló. Az egyik leggyakoribb nyugtatószer, de óvatosan kell vele bánni ,mert nagyobb mennyiségben altató hatású. Ha teát készítünk belőle, keverjünk hozzá valamilyen kellemes aromájú gyógynövényt, különben kesernyés teát kapunk. (például mentát, vagy citromfüvet) Aki alvászavarral küszköd, az tegyen 1-2 marék szárított egész komlóvirágot egy párnahuzatba,és tartsa éjszaka a párnája környékén.
  3. A levendula. A levendula az illóolaja miatt értékes, frissen vagy szárítva alkalmazzuk. (én az utóbbi formában használom, mert úgy praktikusabb) Kellemes illatának és hatóanyagainak köszönhetően nyugtató, fejfájás csillapító hatású. Komlóval párnába töltve segít az alvászavar leküzdésében. A levendulát nem teaként fogyasztjuk, de ez nem jelenti, hogy nem ehető. A stresszes időszakokban tehetjük a szárított virágfejeket házi csokoládéba vagy szórhatunk a fürdővízbe is, mindkét módon hatásos lehet.
  4. A citromfű. Az egyik kedvenc és legtöbbet használt gyógynövényem a citromfű. Íztelen, kesernyés vagy színtelen teákat könnyen feljavíthatunk vele. Hálás növény, ha jól tartjuk nagy bokorrá növi ki magát, és rengeteg értékes levelet hoz. A szárított levelekből tehát teát főzünk. Kellemes aromájú, aranyló színű teát kapunk, ami kíméletesen nyugtatja az idegeket anélkül, hogy altatna. Aki viszont nyugodt pihenésre vágfyik, lefekvés előtt igyon meg egy csésze meleg citromfű teát, ő sem fog csalódni.
  5. És az én módszerem ( ami ugyan csak a vizsgastressz leküzdésében segít) a tanulás. Időigényes, néha fárasztó, de eredményes. És aki eleget tanult, annak nincs miért idegeskednie ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://justalady.blog.hu/api/trackback/id/tr314996012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása