nov
30

Nemrég a Szíriai helyzetről tartottam tájékoztató jellegű előadást a főiskolán. Sokan semmit sem sejtenek, az amúgy több mint 36.000 emberéletet követelő polgárháborúról. És erre mi történik? Az én szép kis történetemet elmossa, lefokozza a zsidó-palesztin konfliktus.

Utoljára talán az Arab tavasz eseményei rázták fel ennyire az arab világot. De ez az újkeletű szinte problémahálózatnak mondható valami, a világra is veszélyes lehet. A fent említett konfliktusok, már alapból a legtöbb arab országot érintik valahogyan, és ezek mellett minden országnak meg van a maga baja. A nagyhatalmak, mint az USA vagy Oroszország is könyékig benne vannak a dologban,és ugye az EU révén előbb-utóbb mi is beleveszhetünk az érdekekbe. Nagyon érzékeny a helyzet, és félő, hogy nagy probléma lehet belőle.

Ma hallottam Simon Perez izraeli államfőt egy riportban nyilatkozni. A diplomatikus álarc mögött elő-előbújt az indulat és az erőszak szaga. Valahol minkét felet meg lehet érteni, mégis az államfő beszédéből láthatóvá vállt, hogy mindent megtesz, és a végsőkig elszánt a célja érdekében, akárhány palesztin vagy zsidó életébe is kerüljön. Gondolom ezzel a másik fél is így van.

És miért van mindez? Miért kell,hogy több száz vagy ezer ember meghaljon? Mert már nem a nép kezében van a hatalom. Mert valakik döntenek helyettünk. Mert ismerek olyanokat, akik Izraelben laktak évekig, és nagyon jól megfértek a palesztinokkal egy boltban vagy akár lakóházban. Mert tudom, hogy a szakkollégiumunkban többször elméletben kijuttattuk az országunkat a válságból, és mert aki fönn van, azok nagy része (tisztelet a kivételnek) csak a saját érdekeit nézi és menti.....ez van kérem szépen.

A bejegyzés trackback címe:

https://justalady.blog.hu/api/trackback/id/tr884937737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása