jan
7

A teafaolaj

Címkék: gyógynövény | Szerző: ordinary lady | 9:47 am

A teafaolaj az Ausztráliában őshonos teafa leveléből préselt olaj. Sok területen hasznosítják, antiszeptikus azaz antibakteriális hatása miatt. Nem az a tipikus "lágy" olaj, inkább kifejezetten sűrű, jellegzetes, erős szagú. Mivel nagyon koncentrált és erős hatóanyagú. Kizárólag külsőleg használjuk, belsőleg alkalmazva égési sérülést vagy kiütést okozhat. Külsőleg nagyon széles spektrumú a felhasználása.

  1. Fertőtlenítő hatása miatt sok szájvíz tartalmaz teafaolajat. Nem csak elpusztítja a baktériumokat, de bizonyos ínybetegségeket is gyógyít, valamint  megszünteti a kellemetlen szájszagot.Készíthetünk belőle házilag öblögetőt is (2dl meleg vízhez 5 csepp olajat tegyünk), de vigyázzunk, hogy ne nyeljük le!
  2. Szellemi fáradtság esetén kámforos illata miatt frissítő hatású, ezért párologtatóban is használhatjuk. 5-6 csepp illóolajat tegyünk a párologtató vizébe!
  3. Mivel erős antibakteriális hatású, megszüntetheti a korpát a teafaolajos vízzel való öblögetés. Bizonyos típusú szemölcsre, a láb és körömgombára is hatásos! Lábfürdő esetén 2-3 liter langyos vízbe cseppentsünk 3 csepp olajat, így egyébként a lábszagot is megszünteti.
  4. Más típusú gombák ellen is hatásos. A legtöbb hüvelygomba kezelő szer tartalmaz teafaolajat, otthon fürdővízhez 4 csepp olajat adva mi is készíthetünk ülőfürdőt. Ez az aromafürdő egyébként frissítő, immunerősítő hatású is.
  5. A teafaolaj csökkenti a túlzott faggyúmirigy termelést, gyógyítja a gyulladt, pattanásos bőrt, és az aknét. Ehhez készíthetünk teafaolaj tonikot vagy arcgőzölőt.Tonikhoz 1,5 dl desztiláltvízhez tegyünk 6 csepp olajat, és vattakoronggal töröljük át az arcot. A maradék tonikot hűtőben tároljuk. Arcgőzölésnél pedig 3 liter forró vízbe csöppentsünk 3 csepp olajat,takarjuk le a fejünk és gőzöljünk 5 percet így.

Személyes tapasztalat: Háztartási penész és lábgombára alkalmazom, sikerrel már egy ideje. Jelenleg a testvérem igen problémás bőrén próbálok vele javítani... még kevés alkalommal használtam, de ha sikeres lesz,majd írok ebből is egy posztot.

A bejegyzés trackback címe:

https://justalady.blog.hu/api/trackback/id/tr575002626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása